Praktična delavnica; bolečina v vratu in ramenih

Praktična delavnica; bolečina v vratu in ramenih

Kdaj: sreda 9. oktober 2019 od 18:45 – 19:45
Kje: Devinska ulica 1, Trnovo, Ljubljana

🌿“Ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov, imajo otrdela telesa.”🌿

Sodobno življenje nas je prikovalo za pisalno mizo in pred televizijske zaslone, življenje vse prevečkrat presedimo in se premalo gibljemo. Že zjutraj sedemo za mizo, se prestavimo v avto in nato delovni dan preživimo sede, in to po možnosti v nespremenjeni drži. Naše telo pa potrebuje redno gibanje, da bo ostalo zmogljivo in zdravo. Nanj vplivajo tudi duševne obremenitve in čustveni stres, ki ga ‘odlagamo’ na mišice, posebno tiste na vratu in ramenih. Tovrstni stres se navadno izraža v obliki glavobola z napetostjo, ki se začenja v zatilju, od tam pa se seli navzgor in navzdol. Bolečine v zatilju, križu in nekateri glavoboli so pogosti odzivi na preobremenjenost v vsakdanjem življenju in močan pritisk sodobne družbe, ki od nas vse pogosteje pričakuje preveč.

Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kje bolečine, pa na povezanost s hrbtenico največkrat pozabimo. Če togost korenini v hrbtenici, se tudi vrat zdi omejen in zategnjen. Togega vratu se lotimo z razgibavanjem hrbtenice, na kar hitro ugotovimo, da je vrat postal mehkejši. To nam omogoča, da zavedno v gibanje vključujemo čedalje večji del telesa. Gibi postajajo vse bolj in bolj naravni, obenem pa se zavedamo morebitnih pomanjkljivosti in skušamo v tej smeri še kaj spremeniti.

Vratnih vretenc je sedem, od štiriindvajstetih, kolikor jih sestavlja hrbtenico in o njih ne moremo razmišljati kot o ločeni entiteti. Vrat se dejansko začne z medenico. Če ga hočemo obrniti, pri tem sodeluje celotno telo, četudi ni tako videti. Če je telo zategnjeno, je zategnjen tudi vrat. Ko se ponovno naučimo občutiti nižji del hrbta, ko gibe tega dela telesa znamo nadzorovati in se mišice ne napenjajo nepravilno ali prekomerno, postane hrbet sproščen, sproščeno in mehko pa se bo začel premikati tudi vrat.

Povečana ukrivljenost ledvenega dela hrbta privede do spremembe položaja in težišča lobanje, brada se pomakne naprej, zato mišice ramen in vratu nosijo več teže glave. Posledice so kronična napetost teh mišic in zmanjšana gibljivost glave, ki sta vzrok bolečinam v vratu, glavobolom in migrenam.

Z izvedbo posebnih vaj ne ublažimo oz. odpravimo le bolečine, pač pa izboljšamo tudi držo in hojo.

Pridružite se mi na delavnici, kjer vas bom z izbranimi vajami in praktičnimi napotki vodila skozi celotni čas delavnice.

Obvezne prijave najkasneje do ponedeljka 7. oktobra 2019:
e-mail: info@sd-metulj.si
Gsm: 040 785-934

Cena delavnice: 59 EUR
(po končani delavnici prejmete tudi gradivo z vajami in praktičnimi napotki za življenje brez bolečin v vratu in ramah)