Blog

🔥 Kako poskrbeti dnevno za svojo hrbtenico in gibanje

v izogib bolečinam v križu 🔥

 

Dnevna higiena hrbtenice se nanaša predvsem na skrb, da čez dan naredimo čim manj neumnosti v povezavi z našo hrbtenico. Se pravi, da nakopičimo čim manj nepotrebnih obremenitev na našo hrbtenico.

Nanaša pa se to predvsem na položaje v katerih preživimo veliko časa, kot je na primer sedenje ter na ponavljajoče gibanja, ki jih opravljamo skozi dan.

Prav ta »higiena« je namreč eden ključnih elementov, če hočemo dolgoročno rešiti naše težave z hrbtom. Pogosto pred vajami, saj je tega količinsko mnogo več – vaje bodo npr. dnevno vzele cca 20 – 60 minut, medtem ko je preostalega več kot 23 ur. In najbrž je povsem jasno, da ni tako čudežnih sredstev, ki bi v 20 minutah ublažila morebitne neumnosti v preostalih več kot 23 urah.

Nekako bi lahko dejali, da bo zgolj kombinacija higiene hrbtenice in ustreznih vaj,  dolgoročno rešila nastalo situacijo z bolečinami v križu oziroma hrbtu. Metode kot so masaže, manualne terapije, itd. pa so seveda lahko ustrezna dopolnitev, da se hitreje umiri že razbolelo stanje. Vendar naj ne bodo edini ukrep.

 

Primer sledenja principu higiene hrbtenice pri sedenju

Dober položaj pri sedenju je še posebej pomemben pri vseh, ki imajo sedeč poklic. Kako zelo pomembno na težave s hrbtom vpliva sam položaj, je marsikdo občutil med karanteno, ko se je začelo več dela od doma. Boljši stol v službi in kakšen korak več po podjetju, kot doma, je bil kar pogost razlog za bolečine v preteklih mesecih.

Aktivno ali pasivno sedenje? Še boljše, kot da vam pametujem in si ob tem mislite svoje, vam predlagam, da raje sami poskusite oba načina.

 

GLEJTE SLIKE IN POSKUSITE OBA NAČINA. 

(slika je pripeta objavi v Facebook-u, če je ne najdeš mi napiši sporočilo, pa ti posredujem sliko kako zgledata oba načina sedenja)

 

Kaj ste ugotovili? Pri aktivnem sedenju gre za precej večjo napetost v trupu. Bolj moramo biti napeti, da ohranjamo pokončen položaj.

 

Kdaj je aktivno in vzravnano sedenje primerno?

Najbrž se bodo še najbolj prepoznali v tem tisti, ki redko sedijo več kot 10 minut v kosu. Takrat je po pravici dokaj vseeno kakšen položaj zavzamemo, če je tega sedenja res malo in ni nikoli dolgotrajno. Takrat je predvsem pomembno, da za nameščanje ne bomo porabili 30 sekund, ker bomo morda sedeli zgolj kakšno minuto.

 

Kdaj aktivno in vzravnano sedenje NI primerno?

Za vse, ki imajo pretežno sedeče delo in večino delovnika presedijo. V čem je problem? Za ohranjanje položaja pri aktivnem sedenju potrebujemo dodatne nekaj mišične napetosti. Dodatna napetost v trupu pomeni tudi postopno utrujanje in pogosto temu sledi tudi pekoč občutek v spodnjem delu hrbta oziroma v utrujenem predelu.

 

Zakaj torej pasivno sedenje zmaga v tem primeru?

Cilj je najti položaj, kjer stol dobro podpira našo hrbtenico. Se pravi nujno bo uporabiti naslonjalo in stol pomakniti malce bližje mizi. Če stolu manjka nekaj podpore za spodnji del hrbta, tam lahko dodamo kakšno dodatno blazino. Vse za to, da najdemo udoben položaj. Ko smo našli ta položaj, sedaj pa je pomembno, da se predvsem sprostimo v tej poziciji. To je sedaj naš osnovni položaj.

Ker tudi ta položaj ni ravno razbremenitev za hrbtenico, je potem pomembno, da vsake toliko časa malce spremenimo pozicijo. Se za nekaj trenutkov prestavimo malce bolj naprej s trupom in spremenimo pasivno sedenje za aktivno. Po nekaj minutah, pa se zopet vrnemo nazaj v osnovni pasivni položaj.

Pomembno je namreč razumevanje, da naj se trup krepi z vajami in ne sedenjem. Med sedenjem želim predvsem povzročiti čim manj draženja hrbtenice. Ideja, da bomo med sedenjem okrepili mišice v trupu ponavadi vodi predvsem v bolečine v križu oziroma hrbtenici.

 

 

Zaključna misel – kako torej lahko sami ustrezno skrbimo za svojo hrbtenico?

Prvo moramo prisluhniti svojemu telesu. Ta nam bo skoraj vedno iz dneva v dan nakazoval, kakšna je situacija. In če iz dneva v dan telo poroča v obliki bolečin v hrbtu, potem dolgoročno to zagotovo ne prinaša najboljših rezultatov.

Princip »no pain, no gain« tukaj ne bo prava izbira. Večina težav, kot je npr. tudi hernija, se ne naredi pri enem dvigu, ampak nastajajo postopno iz dneva v dan. Vsak dan malce preobremenimo hrbtenico in leta takšnega početja, pa imamo na koncu iz male vsakodnevne težave večjo težavo.

Pri odpravi bolečin v hrbtu ni potrebno imeti v mislih, da morate vedno opraviti vso možno diagnostiko (pregled pri specialistu, magnetna resonanca, …), ampak se raje vprašajte kako lahko na dnevni ravni naredim določene spremembe in prav te male spremembe bodo na dolgi rok ponavadi prinesli pozitiven rezultat. In ne vsa prej omenjena diagnostika, saj so začetne bolečine pogosto predvsem odraz napetih mišičnih struktur.

 

 

Če pa vam hrbtenica še vedno “nagaja” in vas boli v križu, predelu celotnega hrbta, vratu, ali ramenskem delu, se lahko za nasvet obrnete na nas. Dogovorili se bomo za uvodni brezplačni posvet. Po posvetu pa bomo nadaljevali v smer, za katero se boste odločili. 

Kontakt: 

EMAIL: info@sd-metulj.si

GSM: 040 785 934 (Dunja)