Blog

🆘 KO ZAGRABI IŠIAS 🆘

👉Tipičen išias je sevajoča bolečina, ki se začne na zadnjici (običajno na samo eni strani) in ta bolečina se lahko podaljša navzdol po zadnjem delu stegna, tudi v stopalo. Občutki lahko vključujejo otrplost, pekoč občutek bolečine, ki teče od spodnje strani hrbta, ki gre navzdol v zadnjico in/ali zadnjo stran noge ali občutek vročega kabla v nogi. Bolečina v hrbtu se pogosto zgodi pred tem in spremlja išias.

Običajen vzrok pritiska na živec je podzavestna kronična mišična napetost, stalno vzburjanje mišic spodnjega dela hrbtenice iz možganov. Stalno vzburjenje nastane skozi signal iz možganov, ki je posledica pridobitve navade zaradi pogoste uporabe stresa ali nenadne poškodbe. Ker pa je ta akcijski vzorec naučen, se ga da zamenjati z učenjem primernih vaj in s tem lahko odpravite vzroke pritiska na živec. Išias lahko razrešite in odpravite z razvijanjem ustreznega nadzora vključenih mišic, da jih lahko sprostite in naredite odzivne na nadzor zavestnega dela možganov.

🌡Običajni išias

Najpogostejši vzrok za išias je kombinacija prekomerne ukrivljenosti spodnjega dela hrbta (lordoza) in stranskega nagiba (skolioza). Kombinacija obeh stanj povzroči zmanjšanje prostora, skozi katerega gredo živčne korenine, ter jih stisne. To potem povzroči top vroč občutek bolečine v ritnici in nogi.

🌡Piriformis sindrom

Piriformis sindrom je precej redkejši kot običajni išias. Medicinska definicija piriformis sindroma: »… draženje ishiatičnega živca zaradi stiskanja živca, povzročenega v zadnjici, kjer piriformis mišica pritiska na živec. Značilno je, da se bolečina v piriformis sindromu poveča s kontrakcijo mišice piriformis, dolgotrajne napetosti ali neposrednega pritiska na mišico. Bolečina v zadnjici je skupna.

Tudi tebe ali koga od tvojih bližnjih spremlja ta bolečina👉Naroči se na brezplačni posvet na info@sd-metulj.si in si že en korak bližje do življenja brez bolečine.